Menselijk en met plezier zakendoen, al 80 jaar lang

Jaren geleden startte Hooymeijer het bedrijf met één oude truck. Dakbedekking was de eerste lading waarmee het bedrijf in 1935 de weg op ging. Niet wetende dat het bedrijf tientallen jaren, auto’s en medewerkers later, nog altijd een vast gezicht is op de internationale wegen. Oscar Hooymeijer, zo goed als geboren op de huidige locatie aan de Stephensonweg, vertelt over de geschiedenis en de kernwaarden van het bedrijf toen en nu.

Speciaal Transport zit in het DNA

Oscar Hooymeijer is Manager Speciaal Transport en Stevedoring. Maar ook kleinkind van opa Hooymeijer, die in 1935 het bedrijf startte. “Mijn opa begon transportbedrijf Hooymeijer en zijn eerste klant was zijn vader. Hij was productiebaas bij een fabriek waar dakbedekking werd geproduceerd. Hij ging die rollen dakbedekking transporteren met zijn truck, Nederland in. Later kwam de aardgasontwikkeling. Het dakbedekkingsbedrijf ging toen met het dakmateriaal roestwerende buizen maken, die mijn opa ook weer het land in reed. Hooymeijer groeide. Uiteindelijk hadden we klanten in alle hoeken van de wereld. In Australië, Argentinië, het Midden-Oosten, noem maar op. Toen mijn vader directeur werd, kwam de focus terug op Vlaardingen, waar de loods aan de Edisonstraat gebouwd werd.”

De link met het Speciaal Transport binnen Hooymeijer in het nu is daarmee snel gelegd. Grote rollen dakbedekking en gasbuizen vergen toch een speciale aanpak. “Ja, de lange buizen vereisten toen ook een speciale behandeling. Het vastzetten, stapelen en soms het verplaatsen per schip in plaats van een auto vereist vakmanschap” vertelt Oscar. Speciaal Transport is vanaf dag een onderdeel van Hooymeijer. Het bedrijfsonderdeel groeit tot op de dag van vandaag. Oscar vertelt in een ander artikel over de plannen voor dit bedrijfsonderdeel: “Speciaal Transport zit in het DNA van Hooymeijer. We zien veel kansen en mogelijkheden om dit bedrijfsonderdeel te laten groeien.”

Herkenbare kernwaarden van toen in het nu

Oscar is praktisch geboren in het Hooymeijer pand, maar begon pas in 1998 te werken voor het bedrijf: “Ik heb een studie gedaan en een aantal andere werkgevers gehad.” Maar Hooymeijer lonkte. “Ik heb altijd het idee gehad om zelf nog iets met Hooymeijer te doen. In 1998 kwam ik terug op het nest. Niet zozeer met het idee om mijn vader op te volgen, maar de haven- en transportwereld vind ik ontzettend interessant! Het bedrijf en de branche hebben van kleins af aan mijn belangstelling gehad.”