Oud-chauffeur op de afdeling planning: “Wegervaring helpt me iedere dag in deze functie”

Als iemand iets van de transportwereld weet, is het Jan. Vanaf zijn geboorte zit hij midden in die wereld. Als (klein)kind van een transportondernemer, zit het in zijn bloed. Of het nu als chauffeur is, of als Team Lead op de planning, hij ziet zichzelf niets anders doen. De carrièreswitch van de weg naar kantoor was alleen niet helemaal gepland. Een noodlottig ongeval bracht hem naar zijn huidige functie.

Jan’s opa en vader hadden een transportbedrijf. Margarinefabriek Romi, pal naast Hooymeijer aan de Koningin Wilhelminahaven, was een van hun klanten. Hooymeijer kent hij mede daardoor al 40 jaar. Als kind kon hij al niet achter het stuur vandaan blijven. 12 jaar was hij, toen de politie hem achter het stuur van een vrachtwagen aantrof. Gelukkig heeft hem dat in zijn verdere carrière niet tegengehouden. Hij werkte in het familiebedrijf als chauffeur en later nam hij het bedrijf over van zijn opa en vader. Helaas heeft de transportbranche ook andere tijden gekend. Het bedrijf kende moeilijke jaren. Jan nam het moeilijke en vooral moedige besluit de zaak te verkopen.

Van baas, naar collega, naar leidinggevende
Bij de verkoop van het bedrijf nam Hooymeijer de vrachtwagens over. Maar kreeg onder andere Jan, inmiddels goede bekende van het bedrijf, erbij. “Ik verhuurde mezelf aan Hooymeijer als chauffeur of als ‘springer’ (ophalen en wegbrengen van vrachtwagens). Ik dacht: ik ga gewoon weer lekker rijden! Dat heb ik ongeveer 5 jaar voor Hooymeijer gedaan. Tot het moment dat ik na een ongeval een pees in mijn arm scheurde. Die moest in het gips”. Stilzitten wilde Jan niet, dus bood hij zijn kennis aan voor een (tijdelijke) functie op kantoor. “Het was vakantieperiode en de planning kon wel wat extra kracht gebruiken. Zo ben ik begonnen als Planner”.

Inmiddels is hij Teamlead Containertransport Binnenland. Hij stuurt dagelijks vier planners aan en heeft een helikopterview over de planning. Daarnaast is hij het aanspreekpunt van de chauffeurs. Zijn ervaring op de weg helpt hem daarbij: “Al die kilometers ervaring achter het stuur helpen me nu ook in deze functie. Ik was een van hun, heb in hun schoenen gestaan. Dat communiceert een stuk makkelijker”.

Team effort
Samen met zijn team houdt hij de boel draaiend. Maar binnen zijn functie is er verandering gekomen: “Voorheen zat ik midden in de operatie. Het was ontzettend druk, ik keek nooit op de klok. Ik liep de hele dag mee met de planners en chauffeurs en moest continu scherp blijven op mijn team en klanten. Tegenwoordig heb ik meer een aansturende rol. Hiermee verbeteren processen en kan het team nog efficiënter werken”.

Op de vraag of hij vaak brandjes blust voor het team, moet hij lachen: “Soms zijn het net de Californische bosbranden!” zegt hij gekscherend. Gelukkig weet Jan daar ook mee om te gaan: “Het is mijn ding om brandjes te blussen. Ik kan lullen als brugman. Sommige klanten kennen me, omdat ik daar ook als chauffeur kwam”.

Jan is vooral trots op zijn team. “Op de planning zit je tussen je chauffeurs en de klanten in, dat is niet altijd makkelijk. Maar mijn team voelt de verantwoording voor hun werk. Ze hebben geen 9 tot 5 mentaliteit en weten waar ze over praten. Ze weten wat transport inhoudt. Zo probeer ik mijn binding met Hooymeijer ook over te brengen, zodat ze het hogere doel voor ogen houden. Zo leren we ieder dag weer van elkaar. We leren over ons vak en ontwikkelen ons als persoon”.


Chauffeur in de luiers

Terwijl we samen naar buiten lopen, ziet Jan een oude bekende: “Kijk, dat is John. Ik heb hem nog geboren zien worden!”. John is chauffeur bij Hooymeijer, die ‘mee is gekomen’ met Jan jaren geleden. Jan laat me een foto zien van hem en John, nog op een leeftijd dat hij een luier aan kon hebben. “Ik ken die jongen al zijn hele leven. Ik vind het waanzinnig dat ik nu nog altijd met hem samen kan werken”. Dat is een plaatje waard.